L'Índia llança amb èxit la seva primera nau a la Lluna

L'objectiu: aterrar a la superfície de l'inexplorat pol sud i deixar-hi un robot per analitzar les roques lunars
Redacció  Actualitzat 
TEMA:
 
LA LLUNA
L'ïndia vol fer història amb el llançament d'una nau a la lluna
L'ïndia vol fer història amb el llançament d'una nau a la lluna
Fa 10 anys, l'Índia va fer el primer pas important en el seu programa espacial enviant una nau a orbitar la Lluna. Aquest matí s'ha enlairat una segona missió amb un objectiu molt més important: allunar a la superfície i deixar-hi un robot explorador.
La missió, anomenada Chandrayaan 2, és un bon exemple de com els últims anys s'han retallat les distàncies entre els Estats Units i Rússia i les noves potències espacials.
Fa una setmana, el llançament de la nau es va haver de suspendre una hora abans de l'enlairament. Aquesta vegada no hi ha hagut cap problema i el coet GSLV Mark III s'ha enlairat quan estava previst -a les 11.13, hora d'aquí- des de la plataforma de llançament del centre Espacial de Satish Dhawan, al sud del país. I enmig d'aplaudiments, la nau s'ha separat del coet 17 minuts després de l'enlairament.

El moment del llançament del coet
 
L'objectiu és arribar a la lluna al setembre​ 


Orgull nacional

Es tracta d'una qüestió d'orgull nacional. L'Índia vol fer arribar a la Lluna una nau no tripulada que d'entrada l'orbitarà a uns 100 quilòmetres de distància. Porta a bord cinc instruments encarregats de fer mapes 3D del nostre satèl·lit i d'intentar localitzar gel sota la superfície.
Però la part més important de la missió arribarà a mitjans de setembre, quan l'orbitador deixarà anar un "lander", una nau encarregada de posar-se sobre la superfície. Allunarà, concretament, en una zona pròxima al pol sud lunar, on no ha arribat mai ningú. Disposa d'un sismògraf i un sensor de temperatures, i estarà operatiu 14 dies.
Deixarà anar un petit "rover", un robot motoritzat, capaç de recórrer uns 500 metres i dotat d'instruments per analitzar les roques lunars.
Si tot va bé, l'Índia es convertirà en el quart país a aconseguir un allunatge. Fins ara, només ho han fet els Estats Units, Rússia i la Xina en diverses ocasions. Israel ho va intentar fa pocs mesos, però la nau es va estavellar en l'intent. Ara, l'Índia vol afegir la seva bandera a aquest mapa.


ARXIVAT A:
 
LA LLUNA CIÈNCIA